A la bonheur

29
aug
2019

De eerste Ninoofse start-upwinkel heeft een naam: à la bonheur. Verwacht je aan lokale producten en artikelen met nét dat tikkeltje meer.

Nog enkele dagen en à la bonheur opent de deuren. We spreken met zaakvoerders Griet Beazar en Kris De Pril over hun winkel met een hart voor Ninove.

Wat mogen we verwachten van jullie start-up?

Griet: “We gaan voluit voor kwalitatieve producten met een extra kenmerk: origineel, ecologisch, handgemaakt, eerlijk gemaakt … Je zal dus niet de grote merken bij ons vinden, maar wel lifestyle-artikelen, cadeaus, juwelen, decoratie en speelgoed die je elders niet ziet. We zijn ook blij dat we Ninoofse handgemaakte artikelen kunnen verkopen. Zo hebben we onder meer keramiek van Ginger Ceramics en juwelen van LennieLeen in het aanbod. Prachtige creaties zijn dat, en het is tof dat we die producten tot bij de Ninovieter kunnen brengen. Iemand een uniek cadeau geven en ervaren dat die persoon er erg blij mee is, brengt ook een goed gevoel bij de persoon die het cadeau uitkoos.”

Kris: “We willen vooral ook een gezellige winkel zijn, waar het fijn is om gewoon eens binnen te lopen, eens te snuisteren. En achter onze producten zit een verhaal. De manden die we bijvoorbeeld verkopen uit Ghana en Kenia, worden daar met de hand gemaakt aan eerlijke arbeidsvoorwaarden. Dat vinden we belangrijk. En je ontdekt ook een assortiment dat je elders niet vindt. Ook voor kinderen. Er is zoveel meer dan het klassieke aanbod dat we kennen uit de supermarkt. We willen graag ook zo snel mogelijk starten met het aanbieden van workshops, met ook daar de aandacht voor het aparte.”

Waren jullie al lang van plan om een zaak te starten?

Griet: “Het idee is een tweetal jaar terug ontstaan, na het zien van de reeks The Paradise op Netflix. (lacht) Dat gaat over een jonge vrouw die met grote ideeën verhuist naar de stad en aan de slag gaat bij het allereerste warenhuis van het land. Ze pakt haar job heel creatief aan, en dat brengt wat teweeg bij de mensen. Dat sprak me zo erg aan, dat ik begon te dromen van een eigen zaak waar ik m’n hart en ziel in kan leggen.”

Kris: “Alles is in een stroomversnelling gekomen toen we lazen dat de stad kandidaten zocht voor haar start-up (lacht). We stelden ons kandidaat en kijk, hier staan we. Het is een enorme kans die we van de stad krijgen, en we gaan ze met beide handen grijpen. Al zijn we ons wel bewust van het risico. Onze winkel is uniek in de stad en we hebben er het volste vertrouwen in, maar het blijft voor ons een sprong in het duister.”

Griet: “We hebben een duidelijk plan, zowel inhoudelijk als financieel, maar het is natuurlijk wachten op de reacties van de klanten. Én het is een grote stap voor mij. Tot voor enkele weken werkte ik in een ziekenhuis, en nu sta ik in m’n eigen zaak aan het Oudstrijdersplein.”

Een eigen zaak betekent ook marketing, boekhouding … hebben jullie als starters de tijd gevonden om jullie hierin te verdiepen?

Kris: “Het waren drukke maanden, maar we zijn er klaar voor. Zelfs onze webshop staat al op punt.”

Griet: “Het mag zeker starten, we hebben er lang genoeg naar uitgekeken. En ook onze kindjes hebben er zin in. Ons zoontje komt vaak bij mij met zelfgemaakte spulletjes die hij in onze zaak zou willen verkopen.” (lacht)

Hoe kwamen jullie bij de naam à la bonheur?

Griet: ”Daar hangt voor mij een heel speciale herinnering aan vast. Het was een uitdrukking die mijn grootvader altijd gebruikte als hij vertrok. Als kind stond ik er nooit bij stil wat het betekende, maar door de jaren heen heeft het een bijzondere betekenis gekregen. Ik merk trouwens dat ik het ook eigenlijk vaak zeg, net als mijn grootvader. En het is ook zo mooi, net voor je vertrekt wens je de mensen het beste toe. En dat is eigenlijk ook wat we onze bezoekers willen wensen en brengen, het beste.”

Volg à la bonheur op Facebook, Instagram en op de website alabonheur.be.

Waag jij volgend jaar je kans?

À la bonheur is de eerste handelszaak die de start-up voor één jaar inpalmt. Deze tijdelijke winkel laat je toe om een nieuw concept of een nieuwe reeks producten te testen of om na te gaan of je winkel wel zal aanslaan. Zo wil de stad je een opstapje geven naar een succesvolle zaak én wil ze meer vernieuwende winkelconcepten aantrekken in de handelskern. Je kan het pand huren van de stad voor een periode van 4 maanden tot 1 jaar, tegen een sterk verlaagde huurprijs.

Heb jij ook een uniek idee voor een winkel in Ninove en wens je net zoals Griet en Kris eerst je concept een aantal maanden uit te testen? Ga naar www.ninove.be/start-upwinkel.


Contact