Bib en cc: al een kwarteeuw samen op weg

30
aug
2019

Het was (groot) feest in Ninove, 25 jaar terug. In mei van dat jaar (1994) opende het eerste cultuurcentrum van de stad de deuren. Het kreeg de naam De Plomblom, wat toen best controversieel was. Vijf maanden na het cc volgde de opening van de bib. We praten met hun huidige coördinatoren over wat was, is en zal zijn.

Aan het hoofd van de bib vind je Luc Malderie. Een man met ervaring, die al meer dan 30 jaar verbonden is aan de Ninoofse bibliotheek en de opening dus meemaakte vanop de eerste rij. Het cultuurcentrum wordt geleid door Pieter Claessens. 25 jaar terug zat hij nog op de schoolbanken, maar intussen maakt hij al 7 jaar het mooie weer bij De Plomblom.

Het lijkt vandaag alsof het cc en de bib er altijd al zijn geweest op die locatie. Maar waar konden de Ninovieters vroeger terecht voor boeken, cd’s en cultuur?

Luc: “De bib was vroeger gevestigd in een oud schoolgebouw aan de Dreefstraat en Vestbarm, vlakbij de Koepoort. Zeker niet ideaal, want onze collectie werd er verdeeld over een tiental oude klaslokalen, verspreid over 2 gebouwen. In niets te vergelijken met de huidige bib, met haar grote overzichtelijke ruimtes. Een cultuurcentrum was er toen niet. Heel wat van onze bib-activiteiten vonden toen plaats in één van de buurthuizen, of in ‘huis Behn’ (waarin toen de dienst cultuur was gevestigd, red.), of het Koepoortzaaltje. Of we trokken voor een lezing naar de inkomhal van het stadhuis. Met de organisatie van haar activiteiten was de bib eigenlijk een voortrekker van het latere cultuurcentrum.”

Pieter: “Er is nu een hele generatie jongeren en volwassenen die mee opgegroeid zijn met cc De Plomblom en de bib. Voor hen is het vanzelfsprekend dat ze in Ninove naar concerten en voorstellingen kunnen. Zij zijn als het ware mee gegroeid in de cultuurbeleving in Ninove. Professionele producties en school-, jongeren- en kindervoorstellingen bestonden hiervoor niet in onze stad. Het aanbod beperkte zich hoofdzakelijk tot opvoeringen van amateurgezelschappen, wat natuurlijk ook heel belangrijk is.”

Zijn bib en cc sterk veranderd de voorbije kwarteeuw?

Luc: “Dé constante bij de bib zijn natuurlijk de boeken. Van internetcomputers, dvd’s, fundels en games was nog geen sprake in 1994. Maar de bib-werking is sterk geëvolueerd. Vandaag kan je bij ons, naast de klassieke ‘lezingen’ en voorleessessies, ook terecht voor workshops, initiaties pc-gebruik en zelfs voor advies bij gebruik van je smartphone. Klasbezoeken aan de bib worden spannender met een tablet-spel, en met onze bibbus bezoeken we regelmatig alle Ninoofse scholen. We zetten ook sterk in op integratie. Zo ontvangen we elke woensdag Babbelonië en hebben we een Taalpunt, waar je allerhande materiaal vindt om Nederlands te leren. Ook digitaal evolueerde de bib, zo kunnen onze leners al jaren zélf uitlenen via onze zelfuitleenbalies, en online, van thuis uit, onze catalogus raadplegen en uitleningen zelf beheren.”

Pieter: “Net als de bib evolueerde ook het cc. Klanten kunnen online hun tickets aankopen, er is een serieuze vrijwilligerswerking opgestart en op technisch vlak wordt er steeds veel geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de eisen van gezelschappen, verenigingen en huurders van de zaal. Ook de werking is grondig veranderd. Een bezoek aan het cultuurcentrum beperkt zich niet enkel tot de voorstelling. Bij familievoorstellingen koppelen we er workshops voor kinderen aan vast, bij avondproducties voorzien we inleidingen en de bezoekers kunnen steeds terecht in de foyer voor een drankje met familie of vrienden. Bovendien werkt het cc vandaag continu samen met partners. Zo hebben we een heel goeie band met de Ninoofse scholen en academies, maar ook met de stadsdiensten en verenigingen, zoals Schoonderhage. Dit seizoen hebben we trouwens een voorstelling van theater Stap, waarin ook inwoners van de zorginstelling meespelen. En dat is iets wat we zo vaak mogelijk proberen: talentrijke Ninovieters een podium geven.”

Jullie bereiken dus veel meer mensen dan pakweg twintig jaar terug?

Luc: “Bibliotheken hebben de voorbije 20 jaren de ‘concurrentie’ van het internet wel gevoeld, en het bestaansrecht van bibliotheken werd zelfs wel eens in vraag gesteld. Maar onze statistieken tonen al 5 jaar een stijging van het aantal uitleningen. Bibliotheken hebben zich dus aangepast en evolueren mee. In ons ambitieus bib-toekomstplan, dat we binnenkort voorstellen, schetsen we hoe we die werking nog verder willen uitbouwen.”

Pieter: “We hebben elk jaar meer dan 150 voorstellingen in De Plomblom, dus qua aantallen zit dat zeker goed. De mix is ook mooi: we hebben een eigen aanbod (voorstellingen die het cultuurcentrum zelf organiseert, red.) en activiteiten in zaalhuur. Steeds meer verenigingen, amateurgezelschappen en commerciële organisaties vinden de weg naar De Plomblom en organiseren zelf activiteiten of staan zelf op het podium. De combinatie van de eigen programmatie met de voorstellingen in zaalhuur levert een mooi aanbod op waar ieder zijn gading in kan vinden. Want we willen er blijven op toezien dat we zoveel mogelijk inwoners bereiken, ook mensen die niet zo makkelijk de stap zetten naar een cultuurcentrum of de bib.”

Hoe willen jullie dat doen?

Luc: “De bib heeft bijvoorbeeld plannen om bij minder mobiele inwoners met een ‘bib aan huis’ te starten. Vrijwilligers zullen dan bij de mensen langsgaan om samen, via het internet, boeken te reserveren, die ze dan enkele dagen later thuis ontvangen. Dat zijn inwoners die we vandaag nog te weinig bereiken. Op die manier kunnen we nóg dichter bij de mensen komen.”

Pieter: “Een mooi voorbeeld hiervan zijn ook de livingconcerten die we vorig jaar organiseerden. Muzikanten gingen bij de mensen thuis voor een avond vol muziek. Dat was heel fijn.”

 

Foto Luc en Pieter

 

De toekomst van de bib en het cc ligt dus in het ‘uit de gebouwen breken’?

Pieter: “Voor een groot stuk wel, al moeten we natuurlijk ook sterk blijven investeren in onze infrastructuur. Dat is trouwens ook een van onze sterktes. We trekken heel wat verenigingen aan omdat onze zaal technisch zo goed is uitgerust.”

Luc: “Die infrastructuur blijft belangrijk, én ook de ondersteuning, door ons stadsbestuur, van de werking. Het stadsbestuur heeft zich de voorbije decennia steeds geëngageerd met de bib en het cc. Zoals je wellicht weet, heeft de Vlaamse overheid vorig jaar beslist dat een gemeente niet meer verplicht is om een bib te hebben. Wel, Ninove was één van de allereerste steden in Vlaanderen die het charter ‘een bib voor iedereen’ heeft ondertekend, dat streeft voor het behoud ervan. Dat is een sterk signaal. Ook in het meerjarenplan van de stad spelen de bib en het cc een belangrijke rol. Daar zijn we heel blij mee.”

Tot slot: wat zijn jullie mooiste momenten bij bib en cc?

Luc: “De opening van onze bib, 25 jaar geleden, was alleszins een bijzonder moment. Maar ook de digitale evolutie in onze bib is voor mij een doorlopend mooi verhaal. (lacht) Onze bib is steeds een koploper geweest in die digitalisering: we hadden als één van de eersten in Vlaanderen een digitale catalogus. Onze uitleningen verlopen al sinds 1989 digitaal, dus nog vóór we in 1994 naar dit gebouw verhuisden. We hadden ook snel publiekspc’s waarmee onze bezoekers zelf het internet kunnen raadplegen. En al sinds 2010 hebben we zelfuitleenbalies. De idee dat we koploper waren en nog steeds zijn op dat vlak en, vooral, dat onze gebruikers zo de digitale evolutie in de bib mee kunnen ervaren, vind ik heel mooi. Ik geef ook graag een pluim aan mijn bibcollega’s die zich continu hebben aangepast en bijgeschoold.”

Pieter: “M’n mooiste momenten zijn vooral gekoppeld aan voorstellingen. Natuurlijk zijn er enkele grote namen die we de voorbije jaren mochten ontvangen, zoals Wim Helsen, Bruno Van den Broecke of The Scabs. Maar de beste herinneringen bewaar ik misschien wel aan de zogenaamde ‘speciallekes’, unieke voorstellingen gecreëerd door Ninovieters, zoals bijvoorbeeld ‘Moeders Mooisten’. 4 jonge Ninoofse muzikanten kropen samen met hun vader op het podium en gaven werkelijk een onvergetelijk concert. Dan merk je dat er heel wat talent in Ninove rondloopt. Ook volgend seizoen willen we deze trend verderzetten. Zowel de seizoensopener ‘Back to the 90’s’ als de seizoensafsluiter ‘Night of the Ploms’ wordt door Ninovieters ingevuld. En dan zijn er nog kleine, minder bekende opvoeringen, die me onverwachts heel erg raakten. Ik denk hierbij aan ‘Geef mijn hand terug’ van BRONKS, een theaterstuk dat gaat over de ziekte van Parkinson. Een van de acteurs hád ook de ziekte. Heel wat mensen gaan enkel kijken naar bekende, grote opvoeringen, maar vaak zijn het de kleine, onbekende stukken die je het meest raken. Tot slot wil ik ook de schoolvoorstellingen hier toch even aanhalen. Leerlingen zijn de bezoekers van morgen en we doen er dan ook alles aan om van een bezoek aan het cultuurcentrum een onvergetelijke ervaring te maken, zodat ze geprikkeld worden en goesting krijgen om nog meer te ontdekken. Dit is niet altijd even makkelijk, maar als Pieter Embrechts met een minder evidente productie over culturele diversiteit een zaal vol middelbare scholieren meer dan 2 uren weet te boeien, dan blijft dat bij.”

Duik eens terug in de tijd

Op www.ninove.be/bib-cc kan je de 'openingsbrochures' van de bib en het cc bekijken. Je leest er onder meer waar de naam De Plomblom vandaan komt.

Jubileumfeest 25 jaar bib en cc

25 jaar bib en cc: dat moet gevierd worden, en dan liefst in stijl. Op zaterdag 28 september katapulteren we ons terug in de tijd, met het thema ‘Back to the 90’s’! Op zondag staat de familie centraal. Op het programma: kakvangen, koppeke rollen, knorrende babyrace … maar ook een voorleessessie van Marc De Bel en een voorstelling van Theater Tieret.

Wist je trouwens dat het cultuurcentrum dit seizoen veel artiesten ontvangt die, net als het cc zelf, iets te vieren hebben? Zo ontvangt De Plomblom onder meer Chris Lomme (wordt 80), Laïs (bestaat 25 jaar) en YEVGUENI (20-jarig bestaan).

Ontdek het programma op de website van cc De Plomblom.


Contact

Activiteiten zoeken