ViTrien

Affiche ViTrienVan 23 april tot en met 7 mei 2017 organiseert de stad Ninove de eerste editie van kunst- en cultuurfestival ViTrien. Vijftien dagen lang zet de stad kunstenaars in de vitrine – soms letterlijk.

Een festival? In Ninove? Tja, waarom niet? Niet dat we een nichefestival uit onze mouw schudden om u gedurende veertien dagen te overdonderen met griezel- of andere films, of om onze stad twee weken lang onder te dompelen in een bad van niet–zo-poppy muziek. Evenmin is het onze ambitie een soort ‘Gentse Feesten’ aan de Dender in het leven te roepen.

Maar toch: ViTrien bevat een tiental festivalluikjes die het toont op een 30-tal plekken. ViTrien presenteert bijna 40 concerten en exposeert werk van meer dan 30 beeldende kunstenaars en beeldende kunstcollectieven. Dankzij het pop-upproject ‘De 5Hoek’ en het actief tekenfestival dRAW spreidt ViTrien zijn vleugels over de hele (binnen)stad van Ninove. Komt de alomvattendheid en diversiteit van een stadsfestival als de Gentse Feesten al niet een heel klein beetje in de buurt? ViTrien brengt muziek, theater, dans, circus, fotografie, film, beeldende kunst, tekenkunst en performance. En wat bijzonder is: al dat moois hoeven we niet eens ver van huis te gaan zoeken. Heel wat kunstenmakers die ViTrien u in dit programmaboekje voorstelt, wonen of werken in onze stad of streek, of hebben er een band mee. ViTrien toont niet zozeer ‘het beste’ van Ninove, maar doet zijn best om wat schoon, speciaal of ondeugend is te tonen op een manier die schoon en ondeugend is op plekken die af en toe speciaal zijn.

www.facebook.com/ViTrienNinove

 

Programma

Muziek - Lokale Helden

Lokale Helden zet de Ninoofse rock’n’pop-helden in de vitrine. Jonge muziekmakers die nog nooit op een podium hebben gestaan naast muzikanten met tientallen concerten op de teller. Buskers in hun eentje maar ook geluidskunstenaars die smelten bij Teen Spirit. Eigenhandig geknutselde songparels naast covers van ‘rechtdoorrockers’.
ViTrien presenteert Lokale Helden op twee podia aan en in het stadspark: podium ‘Kuip’ (aan de Vaartweg, met zicht op de Kuip) en podium ‘Park’ (in het park, met zicht op de vijver).

Vrijdag 28 april, 16.00 uur
Stadspark Ninove

Bekijk de line-up voor Lokale Helden...


Muziek, Dans, Theater - Ninoofse Kleppers

“Een Ninoofse Klepper is een artiest of podiumkunstenaar afkomstig uit of gevestigd in Ninove, of op een aantoonbare manier met onze stad verbonden”: zo ongeveer luidt de definitie van een Ninoofse Klepper. ViTrien verzamelt een twintigtal Ninoofse Kleppers. Maar let op: Ninoofse Kleppers spelen vooral op plekken waar u dat niet verwacht.

23 april tot en met 7 mei
Diverse locaties in het centrum van Ninove

Bekijk de line-up voor Ninoofse Kleppers...


Circus & Meer - Cirque du parc

De gezellige circustent van vzw Tentatief aan de ingang van het stadspark wordt een hotspot voor fijne en intieme circus-, theater-, muziek- en familievoorstellingen.

2 mei tot en met 7 mei
Ingang stadspark, Dr. Hemerijckxplein Ninove

Bekijk de line-up voor Cirque du parc...


Beeldende kunst - Artiestentoer

De Artiestentoer biedt beeldende kunstenaars de kans om nieuw en ouder werk te presenteren. Denk bij ‘artiesten’ en ‘beeldende kunstenaars’ niet alleen aan olieverf, aquarel en keramiek, maar ook aan groter sculpturaal werk, ruimtelijke installaties, grafiek en street art. Al wie met zijn of haar kunstjes naar buiten wil komen, krijgt in ViTrien een toonplek, perfecte omkadering en Aandacht.

29 & 30 april, 1 & 6 & 7 mei, 14.00 – 19.00 uur (op 7 mei vanaf 10.00 uur).
Check www.ninove.be/vitrien voor afwijkende openingsuren.
Op diverse locaties in verschillende deelgemeenten. 
Ontdek alle kunstenaars en alle locaties in onze aparte brochure ‘Artiestentoer’

Bekijk de line-up voor de Artiestentoer...


Tekenkunst / dRAW (actief tekenfestival)

ViTrien wil zoveel mogelijk Ninovieters aan het tekenen krijgen. Niet alleen tijdens maar ook al voor het festival: dRAW geeft reeds de aftrap op 1 april 2017. Van raamtekening tot drukpers, van potlood tot pixels: in het kader van dRAW biedt ViTrien een reeks sessies en workshops aan. 
ViTrien kijkt verder en zoekt ook kunstenaars die zich willen wagen aan het betekenen van ramen van woningen, winkels en horecazaken.

Raamtekenroute: 23 april t/m 7 mei, CENTRUM NINOVE
Workshops: VJ-ing, drukperssessies, zeefdrukatelier

Bekijk de workshops...


ViTrien Extra
Performance - Griet Menschaert # Kan ik weg

De semi-Ninoofse, nu vanuit Eindhoven opererende Griet Menschaert beweegt zich tussen kunst, communicatie, journalistiek en literatuur. Ze maakt teksten, performances, tekeningen, publicaties, tentoonstellingen vanuit een grote fascinatie voor de invloed van de context op de mens. In de zomer van 217 neemt Griet Menschaert haar intrek in het oud stadhuis van Ninove voor een solotentoonstelling met oud en nieuw werk. Op ViTrien komt ze haar zomerresidentie voorbereiden met de performance ‘# Kan ik weg’. In ruil voor je aandacht ontvang je van haar een DIY-cadeautje. Wie deelneemt, maakt kans op een citytrip naar Eindhoven. Kijk dus uit je doppen als je Griet met haar gele containertje tegen het lijf loopt.

28 april, 1 mei, 6 mei
Centrum Ninove


Fotografie - Wijk in de kijker + Never Hide

'Wijk in de kijker'

In het project ‘Wijk in de kijker’ duiken de vier Ninoofse stadsfotografen om de beurt in een Ninoofse wijk of deelgemeente. Tijdens ViTrien keert stadsfotografe Sara Lamens terug naar de wijk ‘Pamelstraat – Nederwijk’, waar ze ooit enkele jaren heeft gewoond, voor een sociaalartistiek project in samenwerking met de bewoners. Stadsfotografe Liesbeth Renneboog duikt in de wijk ‘Den Broodhoek’ in Aspelare.

23 april tot en met 7 mei
Pamelstraat, Nederwijk Ninove + Omgeving Plekkersstraat Aspelare


‘Etalageportret’

De cursisten fotografie van het PCVO Dender en Schelde onder leiding van Freya Maes en Luc Pijls krijgen opdrachten om zich niet alleen technisch bij te scholen maar ook om inzicht te krijgen in de geschiedenis van de fotografie. In de opdracht ‘etalage’ fotograferen ze reflecties in winkeletalages naar het voorbeeld van Eugene Atget en Lee Friedlander; buiten en binnen smelten samen waardoor er surrealistische taferelen ontstaan. In een andere opdracht maken ze portretten van beroepen in navolging van August Sander. Benieuw of de combinatie etalage–portret goed werkt? Ontdek het in enkele leegstaande vitrines van de wijk Stationsstraat – Biezenstraat.

23 april tot en met 7 mei
Station Ninove + winkelpanden in Stationsstraat - Biezenstraat Ninove

Lees meer over Wijk in de kijker en Etalageportret...


Film - Cinepost

ViTrien maakt van de ’Oude Post’ een vierdaagse vintagebioscoop en presenteert er in samenwerking met Filmclub NinoFilm een kleinschalig filmfestival. Vier films zetten telkens een andere kunstvorm, ook aanwezig in het ViTrien-programma, in de vitrine.

Oude Post, Bevrijdingslaan ninove
4 euro per film (abonnement 4 films: 12 euro)

Bekijk het programma voor Cinepost...


Pop Up - De 5Hoek

Een leegstaand winkelpand aan ‘de Vijfhoek’ (kruispunt Biezen- en Stationsstraat) wordt van 1 april tot 30 juni een pop-upplek en experimenteerplaats voor cultuur, ambachten en nieuwe horeca. Om de zoveel tijd verhuist een lokale ‘artist in residence’ zijn of haar atelier naar het pand, terwijl een jonge startende ondernemer er een pop-upbar installeert. ‘De 5Hoek’ wordt een draaischijf voor (s)makers: makers (jonge creatievelingen), smakers (jonge starters in de horeca), cultuurliefhebbers en (lokale) shoppers en producenten.

1 april tot en met 30 juni
Biezenstraat 34 Ninove 

Bekijk het programma voor 'De 5Hoek'...


ViTrien Extra 
Haiku & Fotografie - HAIGA (Grote Prijs van de Stad Ninove voor fotografie)

Haiga is een Japanse kunstvorm die schilderijen en korte gedichten aan elkaar koppelt, meestal op handgeschept papier of rolprent. Het gedicht en de afbeelding ondersteunen elkaar of vullen elkaar aan. Voor het korte gedicht wordt veelal een haiku, senryu of tanka gebruikt. Hedendaagse haiga laten vaak een combinatie zien van digitale computertechnieken, fotografie en illustraties. ViTrien selecteerde een handvol haiku’s van de Meerbeekse haikudichter Luc Barbé en gebruikt ze als opstapje voor een nieuwe editie van de Grote Prijs van de Stad Ninove. Na een koorcompositiewedstrijd (2012) en een sportpoëziewedstrijd (2015) gaat de Grote Prijs van de Stad Ninove in 2017 naar een fotograaf die voor de beste ’haiga’ zorgt.

Start van de Grote Prijs van de Stad Ninove 2017 voor fotografie: 7 mei, 11 uur, Pastorij Aspelare. De wedstrijd loopt tot 1 juni 2017. Reglement en inschrijvingsformulier op www.ninove.be/haiga.

 

ViTrien Extra
Beeldende Kunst - ‘MU.N’Ha {jouw museum van Nederhasselt}’

Sinds oktober 2015 is kunstenares Anita Nevens aan de slag met ‘MU.N’Ha {jouw museum van Nederhasselt}’. MU.N’Ha is een socio-artistiek museum in de brede zin van het woord om wat leeft in Nederhasselt op een kunstzinnige manier in het dorp te verankeren. MU.N’Ha bestaat zowel virtueel (via een website) als fysiek (via een platform dat een soort pop-up evenementen organiseert, waarbij de dorpsbewoners uiting kunnen geven aan hun volkse en professionele talenten en dromen). Tijdens ViTrien finaliseert Anita Nevens het museum.

6 & 7 mei
Dorpsplein Nederhasselt


ViTrien Extra
Beeldende Kunst - De Sokkel

"De Sokkel" is een mobiel kunstproject. Bij elke verhuis naar een nieuwe plek plaatst een andere kunstenaar een vers beeld op de sokkel. "De Sokkel" zorgt voor een wisselwerking tussen de rust van het onbeweeglijke en de flexibiliteit van het mobiele. Momenteel staat de sokkel op het dorpsplein van Okegem. Op de sokkel prijkt de sculptuur ‘Birdscape’ van Tinka Pittoors. Wie aan Tinka Pittoors (°1977, Brasschaat) denkt, denkt aan fantasierijke, kleurrijke en knotsgekke objecten en sculpturen. Herkenbare materialen en frivole alledaagse gebruiksvoorwerpen koppelt ze aan elementen van eigen makelij. Op die manier ontstaat een poëtisch, incongruent landschap en creëert de kunstenares een boeiende relatie tussen kunst en leven. Je vraagt je af waar het ene begint en het andere eindigt, en of het onderscheid er wel toe doet. Tinka Pittoors noemt ‘Birdscape’ een participatief kunstwerk: de leerlingen van de vierde klas van de Vrije Basisschool Okegem hebben beloofd om er samen goed zorg voor te dragen.

23 april tot en met 7 mei
Dorpsplein Okegem


ViTrien Extra
Erfgoed - Zorgsaam Ninove

De jaarlijkse erfgoeddag kiest in 2017 voor het thema ‘Zorg’. ViTrien vertaalt dit thema in een project rond armen- en ziekenzorg in het Ninoofse. We vertrekken van het verhaal van de (verdwenen) zustercongregatie Sint-Vincentius / Hulp in Nood, in Ninove beter gekend als ‘de zusters van den Burchtdam’, en zoemen vandaaruit in op al wie in onze stad in de voetsporen van deze zusters is getreden: wie is of was in deze stad en haar deelgemeenten met armenzorg (in de brede zin), ziekenzorg al dan niet aan huis of geestelijke gezondheidszorg bezig? Joris Vanderpoorten modereert een panelgesprek over het ‘zorgerfgoed’ van Ninove met vertegenwoordigers van de Zusters van Sint-Vincentius / Hulp in Nood, de Zusters der Heilige Harten, Teledienst, thuisverpleegkundigen en mutualiteiten.

Zondag 23 april, 11.00 uur
WZC Klateringen, Centrumlaan Ninove 

 

ViTrien Extra
Dansproject - Karen Hugo ‘Dit ben ik’

Karen Hugo volgde in haar jeugd vele danslessen en –stages. Inmiddels geeft ze zelf al zes jaar dansles (“vooral modern jazz met hedendaagse invloeden”). Het is de droom van Karen om een volledige dansvoorstelling in elkaar te steken, die voorstelling voor scholen op te voeren en aan de hand van een educatief pakket verschillende thema's met jongeren bespreekbaar te maken.

Tijdens ViTrien gaat Karen Hugo met kinderen en jongeren uit Ninove aan de slag, weg van het traditionele podium en op verschillende locaties . In ‘Dit ben ik’ vertrekt ze vanuit de dingen die de "jongeren van tegenwoordig" bezig houdt: kalverliefde, familie, geluk en ongeluk, vrienden, zelfs de dagelijkse wereldproblematiek. “Ik wil deze zaken niet verwoorden maar omzetten in dans en de toeschouwer aan het denken zetten.”

Karen Hugo organiseert twee workshops voor wie wil meedoen aan ‘Dit ben ik’. De repetities zullen plaatsvinden vanaf september 2017. Streefdatum om het project af te ronden: juni 2018.

Dinsdag 25 april, 20 uur & donderdag 11 mei, 20 uur
CC De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove
Inschrijven via vitrien@ninove.be

Karen Hugo ontvangt voor de creatie van ‘Dit ben ik’ een CultuurCreatieCheque van de stad ter waarde van 250 euro.


logo vitrien


Contact informatie