Parkeerbeleid

Diverse factoren maken het noodzakelijk dat Ninove een actief parkeerbeleid voert. Het aantal auto's op de baan en per gezin is de laatste jaren fors toegenomen en onze stad groeide uit tot een succesvol commercieel centrum voor een brede regio. Om de parkeerdruk onder controle te houden is het noodzakelijk parkeren in de stad te reglementeren. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over deze reglementering. Voor meer gedetailleerde informatie kan je terecht op de website van parkeerbedrijf Optimal Parking Control.

Parkeertarieven

Afhankelijk van de parkeerdruk werden in Ninove verschillende parkeertarieven ingevoerd. In de rode zones betaal je 1 euro per uur maar 3 euro voor twee uur. In een oranje zone betaal je standaard 1 euro per uur. Kortbij het centrum werden gele parkeerzones afgebakend waar je slechts 50 cent per uur betaalt. De verschillende zones vind je terug op deze kaart. In alle zones kan je gedurende één kwartier gratis parkeren.

Gratis parkeren

Gratis parkeren kan overal voor wie maar 15 minuten parkeertijd nodig heeft. De Mallaardparking en de stationsparking zijn volledig gratis. Ook de parking van het Instituut HH Harten (tussen 't Oeverstekske en kinderdagverblijf De Hartjes) is gratis. Deze is geopend op maandag en dinsdag van 16.30 uur tot 1 uur 's nachts, woensdag van 13 uur tot 1 uur 's nachts, donderdag van 16.30 uur tot 1 uur 's nachts en in het weekend van vrijdagavond 16.30 uur tot zondagnacht 1 uur doorlopend.

Aan het station kan je ook een Blue-bikefiets nemen om je zonder auto op een gemakkelijke manier in de stad te verplaatsen. De huur van zo'n fiets is in Ninove volledig gratis voor meer informatie kan je terecht op de website van Blue-Bike.

Bewonersparkeerkaart

Als inwoner van Ninove centrum kan je een bewonerskaart aanschaffen als je in een betalende of een blauwe zone woont. Bewoners in betalende zones betalen 50 euro voor een eerste en 100 euro voor een tweede bewonerskaart. In blauwe zones is de eerste bewonerskaart gratis en kost een tweede bewonerskaart 100 euro. Per adres worden maximaal twee bewonerskaarten afgeleverd.

Bewonerskaarten zijn slechts geldig in de zone waarin je woont. De verschillende zones kan je raadplegen via deze kaart. Waar je mag parkeren staat ook op de achterzijde van je bewonerskaart vermeld.  

Voor het aanvragen van een bewonerskaart heb je je identiteitskaart en het inschrijvingsbewijs van je auto nodig (de 'roze kaart'). Rij je met een leasewagen, dan heb je het bewijs van je bedrijf dat je hoofdbestuurder bent nodig. Bewonerskaarten kan je aanvragen in de Parkeershop van OPC of via www.parkeren.be/ninove.

Je kan een tijdelijke bewonerskaart aanvragen als je met een vervangvoertuig rijdt. Vraag een attest in je garage dat verklaart dat je met een vervangvoertuig rijdt. Met dit attest kan je in de Parkingshop een tijdelijke bewonerskaart aanvragen. Hiervoor betaal je 10 euro.

Parkeerabonnement

Moet je beroepsmatig vaak of gedurende een bepaalde periode in Ninove parkeren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het piaf-toestel is een elektronisch toestel dat het parkeerticket vervangt – ideaal voor bijv. thuisverplegers of dokters die frequent  parkeren in de binnenstad.. Daarnaast zijn er verschillende abonnementsformules:

  • voor 100 euro per jaar kan je van maandag tot en met vrijdag parkeren op één van de volgende parkings: Paul De Montplein, Dr. Hemmeryckxplein of de parking achter de Abdijkerk
  • voor 15 euro per maand kan je parkeren van maandag tot en met vrijdag in alle blauwe en betalende zones met uitzondering van de rode zone
  • voor 25 euro per maand kan je van maandag tot en met zaterdag parkeren in alle blauwe en betalende zones met uitzondering van de rode zone

Zowel het piaf-toestel als abonnementen kan je aankopen in de Parkeershop van Optimal Parking Control.

Parkeerkaart voor personen met een handicap

Voertuigen van personen met een handicap zijn vrijgesteld van betalen. Zij moeten hun parkeerkaart voor personen met een handicap goed zichtbaar achter de voorruit plaatsen.

Speciale parkeerkaart voor huwelijken

Voor huwelijken worden er bij de dienst burgerlijke stand speciale dagparkeerkaarten uitgereikt die vrijstelling van betaling geven in alle betalende zones. Je kan zo'n dagparkeerkaart krijgen bij de opmaak van je huwelijksdossier, met een maximum van drie dagkaarten.

Vanzelfsprekend mogen deze speciale parkeerkaarten enkel gebruikt worden op de huwelijksdag zelf. Net zoals bij een gewoon parkeerticket plaats je de kaart duidelijk zichtbaar aan de voorruit van je auto.

Klachten? 

Sta je geparkeerd in een betalende zone zonder te betalen, dan krijg je een boete van 15 euro. De parkeerwachters stoppen in dat geval de retributie onder je voorruit. Met klachten kan je terecht in de parkingshop (Burchtstraat 25, Ninove, 054 50 23 55, ninove@parkeren.be) of op http://www.parkeren.be/ninove/parkeerbeleid.  

Meer info?

www.parkeren.be/ninove

 


Contact informatie