GR20170126 AP7. Voorstel van raadslid Guy D'haeseleer tot invoering van een combitaks - goedkeuring principe(publicatiedatum 27/02/2017)

Volgende motivering wordt door de heer Guy D’haeseleer in zijn voorstel vermeld:

 

“Motivatie :

 

Wanneer daders van een vechtpartij, diefstal, steaming, enz.. worden betrapt of opgepakt, worden zij meestal vervoerd naar het politiekantoor waar er vervolgens een proces-verbaal wordt opgemaakt, dat op zijn beurt wordt overgemaakt aan het parket voor verder gevolg.

 

Niet zelden worden dergelijke zaken geseponeerd of laat een veroordeling een tijdlang op zich wachten.  In vele gevallen leidt dit tot een gevoel van straffeloosheid,  ook en vooral in hoofde van de dader. 

 

Met een combitaks voor daders van misdrijven treft men deze onmiddellijk en rechtstreeks in hun portemonnee, los van het gevolg dat er uiteindelijk door het parket aan wordt gegeven.   Het gevoel dat men onmiddellijk een financiële bestraffing indien men opgepakt wordt voor strafbare feiten,  zal velen ertoe aanzetten om eerst na te denken alvorens men overgaat tot het begaan van misdrijven, criminele feiten.  In verschillende steden en politiezones werd deze combitaks trouwens al ingevoerd. De opbrengsten kunnen dan gebruikt worden om veiligheidsmaatregelen te financieren.

 

Ik vraag dan ook dit voorstel principieel goed te keuren, waarna tot de concrete uitwerking kan worden overgegaan”


Contact informatie