GR20150423 Punt 5. Gemeentebelastingen - retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone - aanpassing (datum van publicatie 12/05/2015)

Gelet op het gemeentedecreet;

 

Gelet op de wet van 22 februari 1965 en latere wijzigingen waarbij aan de gemeenten wordt toegestaan parkeergeld op motorvoertuigen in te voeren;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 9 januari 2007 waarbij de personen die bewonerskaarten kunnen bekomen en de overheid die bevoegd is om deze kaart uit te reiken, worden aangewezen en waarbij het model ervan alsmede de nadere regels voor uitreiking en voor gebruik worden bepaald;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap en latere wijzigingen;

 

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 23 januari 2014  houdende aanpassing van de artikels 2 en 3 van het retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone;

 

Overwegende dat de parkeercapaciteit van maandag tot vrijdag op de Abdijparking, niet voldoende benut wordt;

 

Overwegende dat deze parking gelegen is waar de blauwe zone-reglementering van toepassing is;

 

Overwegende dat, om deze parking aantrekkelijker te maken voor de gebruiker, het passend is om in artikel 2 een retributie van € 100 vast te stellen voor de verkoop van een parkeerabonnement waarmee uitsluitend kan geparkeerd worden op de Abdijparking;

 

Beslist,

 

 

met 19 ja-stemmen (Dirk Vanderpoorten, Michel Casteur, Katie Coppens, Veerle Cosyns, Tania De Jonge, Henri Evenepoel, Wouter Vande Winkel, Paul De Schepper, Marc Torrekens, Lieven Meert, Freddy Van Eeckhout, Jacques Timmermans, Jannick Violon, Octaaf Van Ongeval, Corinne Vanbelle, Alain Triest, Stijn Vermassen, Misja De Ridder, Bruno Van Der Haeghen)

14 nee-stemmen (Rudy Corijn, Guy D'haeseleer, Ilse Malfroot, Antoine Van Melkebeek, Stania Van Loo, Femke D'Hondt, Marc Plancke, Joost Arents, Maria Keymolen, Kurt Van Den Driessche, Veerle Vanderpoorten, Gerd Rassaerts, Levi Verberckmoes, Hedwig Steenhout)

 

 

De gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2014 wordt vanaf 1 juni 2015 opgeheven. Het retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone wordt vanaf dan als volgt vastgesteld :

 

Artikel 1

 

Er wordt ten voordele van de stad een retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.

 

Dit reglement beoogt het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én waar een blauwe zone-reglementering van toepassing is.

 

Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.

 

Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaatsen verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, § 2 van de wet van 25 juni 1993 en latere wijzigingen betreffende de organisatie en uitoefening van ambulante en kermisactiviteiten en de organisatie van openbare markten.

 

Artikel 2

 

De retributie wordt als volgt vastgesteld :

-     gratis voor de maximale duur die toegelaten is overeenkomstig artikel 27.1.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen

-     een forfaitair bedrag van € 15,00 per dag voor elke periode die langer is dan deze die gratis is

-     € 100,00 per jaar voor een parkeerabonnement waarmee van maandag tot vrijdag uitsluitend kan geparkeerd worden op de Abdijparking.

 

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen of door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van het parkeerabonnement.

 

Deze reglementering is niet van toepassing op de bewoners die de door de gemeente uitgereikte officiële bewonerskaart, overeenkomstig het ministerieel besluit van 9 januari 2007, zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig.

 

Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis.

 

Het statuut van “persoon met een handicap” wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig het ministerieel besluit van 7 mei 1999,  gewijzigd door de ministeriële besluiten van 26 september 2004 en 9 januari 2007.

 

Artikel 3

 

De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat en/of gebruiker van het voertuig. De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is overeenkomstig artikel 27.1.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen en is betaalbaar ofwel in speciën bij de concessionaris ofwel door storting of overschrijving op de post/bankrekening van de concessionaris.

 

Artikel 4

 

Als de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig is geplaatst of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het tijdstip van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire bedrag.

 

Bij toepassing van het in artikel 2 bedoelde forfaitaire bedrag, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de retributie binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig.

 

Artikel 5

 

Op zondagen, wettelijke feestdagen en 11 juli is geen retributie verschuldigd.

 

Artikel 6

 

Bij gebrek aan betaling in der minne wordt een herinneringsbrief met € 1,50 kosten ten laste van de wanbetaler verstuurd.

Indien de betaling uitblijft zal een tweede herinnering met € 6,25 kosten ten laste van de wanbetaler verstuurd worden.

Indien de betaling uitblijft zal een laatste aanmaning met € 6,25 kosten verstuurd worden.

 

Artikel 7

 

De inbreuken op dit reglement worden gesanctioneerd volgens de burgerlijke rechtspleging bij betwiste gevallen en de procedure van artikel 94 van het gemeentedecreet voor niet-betwiste, opeisbare gevallen.


Contact informatie