Fotohoekje

Foto's van de activiteiten die georganiseerd werden door de toeristische dienst en de VVV-Ninove vzw

Op de toeristische fietstocht van zondag 21 mei waren de zon én de fietsers van de partij. Er werd zo’n 35km overwegend door het groen gefietst langs de fietsknooppunten, het beproefde succesvolle recept waarbij je van knooppunt naar knooppunt rijdt via genummerde bordjes en dat langs de mooiste fietstrajecten. Meer dan 60 fietsers tekenden present om de tocht richting buurgemeente Herzele te ondernemen waar op de stopplaats op het terras kon worden bijgetankt met een streekbier. Bij het terugkeren kwam het erop aan de nijdige klim naar de kerk van Sint-Antelinks te overwinnen al hielpen heel wat motors van elektrische fietsen daarbij een handje. In Aspelare werd in schoonheid afgesloten met een lekkere mattentaart én een drankje om na te praten en na te genieten.

Meer dan 50 geïnteresseerden namen op zondag 23 april deel aan de straatnaamwandeling van de dienst toerisme i.s.m. de VVV-Ninove vzw. Wie kreeg welke straatnaam in Ninove en vooral: wat was zijn of haar verdienste om een dergelijke eer te beurt te vallen was het thema van deze gegidste in Ninove stad. Melaatsendokter Frans Hemerijckx is alom bekend maar wie was Moeder Tiburce of Johannes Despauterius? Waarom kregen Clement Behn of Hendrik Vangassen een straatnaam in Ninove? Sommige Ninovieters zijn alleen nog gekend omdat ze voortleven in een straatnaam maar het hoe en waarom werd haarfijn uitgelegd in de straten en straatjes van Ninove.

Op zaterdag 11 maart opende het toeristisch bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel de deuren, op zondag 12 maart was er opendeurdag waarbij elke bezoeker o.a. een Witkap kon proeven maar vooral een kijkje nemen wat er in de historische kapel uit 1763 nu eigenlijk gebeurd is.

Met projectie via laserbeamer, LED-schermen, speciale belichting en decors met metersgrote foto’s werd het interieur omgevormd tot een toeristisch bezoekerscentrum. Uiteraard bleef de kapel zelf daarbij onaangeroerd: nergens werd iets gewijzigd, nergens werd een nagel in de muur geklopt omdat het om een beschermd monument gaat.

Speciale residenten van de Hospitaalkapel zijn de stadsreuzen en het originele beeld van het Wortelmanneken. Elke bezoeker en toerist kan vanaf nu in het toeristisch bezoekerscentrum terecht voor alle info over wandelen, fietsen… Met deze realisatie is de start van een gedigitaliseerde en vernieuwde toeristische dienst een feit.

 Liefst 150 wandelaars verzamelden op een zonnige januarizondagnamiddag aan de kerk van “de Lebeke” om te wandelen langs o...verwegend trage wegen, vaak met een mooi ijslaagje. In de kouters rond het gehucht Lebeke –dat deels op Outer, Nederhasselt, Denderhoutem en zelfs Ninove ligt- vind je tal van voetwegels die een onverwacht en vaak verrassend zicht bieden op het weidse landschap. Een bijna eindeloze sliert wandelliefhebbers waaronder heel wat Lebekenaren kwamen op paden en padjes waar ze nog nooit een voet hadden gezet. Voor het obligate “bijtanken”, voor velen met een frisse streekeigen Witkap, werd de binnenkoer van B&B Paellepelhof even overrompeld. Het project van de trage wegen waarbij zoveel mogelijk buurtwegen worden onderhouden of zelfs opnieuw opengesteld is een succesverhaal dat bijlange nog niet af is. De winterwandelingen van de dienst toerisme en de VVV-Ninove vzw zijn een schot in de roos. Wandelen is in, daarover waren alvast deze 150 enthousiaste wandelaars het eens!

Meer dan 60 deelnemers vernamen alles over de vele tradities die aan Kerst en feesten zoals Driekoningen en carnaval gelinkt zijn. De kerststal, de kerstman met zijn rendier of de traditie om een kerstboom in de huiskamer te zetten… al die gebruiken hebben her en der hun oorsprong en het hoe en waarom werd piekfijn uitgelegd door William. Er was een wandeling met verrassingen aangekondigd en die waren er dan ook: van koffielikeur in de Hospitaalkapel (de nieuwe locatie van de dienst toerisme) tot Kerststollen, van het bezoek aan de Kerstman tot een tas hete wortelsoep. Kers op de taart of Kerststronk was een sfeervol Kerstconcertje in de kapel van „het Zusterhuis”. Kristien met viool en Walter met gitaar brachten een aantal klassieke Kerstliederen. Je kon er letterlijk een speld horen vallen. In Café Sint-Annakamer werd afgesloten en nagepraat bij een goed glas. De wandelaars hopen nu al op een nieuwe Kerstwandeling in 2017!

Een grijze druilerige zondagnamiddag in november in herfstkleuren. Modder, motregen en grauwe luchten hielden zo’n 60 wandelaars niet tegen om op 6 november ons... prachtige Neigembos en omgeving te verkennen. Stappen in ritselende herfstbladeren, zwammen ontdekken en de kruidige herfstlucht opsnuiven geeft energie. Zeker als je richting “Den Haas” wandelt waar je je kan opwarmen aan… een koele pint. De winterwandelingen worden gesmaakt en zijn telkens een voltreffer. Dus wandelen we verder in winterse sferen.