De Sint-Margarethakerk in Neigem

 Sint-Margarethakerk De Sint-Margarethakerk van Neigem, of de kerk van Sint-Margriet, ontstaan uit een slotkapel van het kasteel van Wedergraete, brengt ons terug tot de 13de eeuw.

Op 12 juni 1265 gaf de bisschop van Kamerijk aan de kloosterlingen van Sint-Jacob op de Koudenberg, die het patronaat over de parochiekerk bezaten, toestemming om de kerk over te brengen van Bevingen naar het dorp, dit op verzoek van de inwoners. De bouw van de Sint-Margaretakerk verliep in twee fasen. Het oudste gedeelte wordt gevormd door het koor tot aan het midden van de kerk. Het tweede gedeelte dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw. In 1651 voerde men grondige werken aan de kerk uit, voor een bedrag van drieduizend gulden, ter beschikking gesteld door de dochter van de toenmalige Heer van Wedergraete. Een gedenkplaat met Latijnse inscriptie is ook nu nog getuige van zoveel generositeit.

In de loop der eeuwen werd nog regelmatig verbouwd en bijgebouwd aan de kerk: de drie beuken werden onder één dak gebracht, het bedehuis werd van gewelven voorzien, de sacristie werd vergroot… In haar huidige vorm bestaat de Sint-Margaretakerk grotendeels uit gotische partijen, met name de westtoren, de middenbeuk, het koor en de laatgotische sacristie, vergroot in 1755. De zijbeuken dateren mogelijks van 1651. Het geheel is gebouwd in baksteen met gebruik van zandsteen. De sacristie bevat een bijzonder fraai accoladeboogdeurtje. Ook de graf- en gedenkplaten tegen de gevels verdienen onze aandacht. Binnenin is de kerk rijkelijk gestoffeerd met voornamelijk 17de en 18de -eeuwse elementen.