De Beukenboomkapel in Voorde

BeukenboomkapelVroeger kapel, nu verbouwd tot woonhuis, is er een bijzondere geschiedenis aan verbonden aan de Beukenboomkapel want de verering van Onze-Lieve-Vrouw op deze plaats gaat minstens terug tot de 15de eeuw.

In die tijd hing er langs de oude baan Oudenaarde-Brussel, op de plaats die Mariaveld wordt genoemd, in een beuk een Mariabeeld in een nis. Net als de andere inwoners uit de omgeving kwam ook de vrouw van Maximilliaan-Frans van der Meere, heer van Voorde, hier haar nood klagen. Getroffen door een ongeneeslijke ziekte, beloofde zij gedurende een heel jaar het beeld dagelijks te komen bezoeken. Zij genas en haar echtgenoot besloot op die plaats een kapel te bouwen…

In het jaar onzes Heren 1660 richt hij een brief naar de bisschop van Mechelen die een jaar later toelating geeft voor de oprichting van de kapel die een zeer grote aantrekkingskracht uitstraalde: rond 1688 werden er wekelijks vier missen opgedragen. Maar ook hier liet de geschiedenis zijn sporen na: het drukbezochte bedevaartsoord werd tijdens de Franse Revolutie gesloten en het eeuwenoude miraculeus Mariabeeld moest verstopt. Het werd op 2 juli 1804 onder ruime belangstelling uit zijn schuilplaats gehaald en naar de parochiekerk van Voorde overgebracht.

De kapel werd verkocht en had in de loop van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw verschillende eigenaars. In 1958 was de kapel zodanig vervallen dat de grond werd verkocht. Het bedehuis werd door de nieuwe eigenaar grondig gerestaureerd. Op 2 juli 1961 werd het derde eeuwfeest van de kapel met grote luister gevierd. Ondertussen veranderde de kapel nogmaals van eigenaar. In 2011 was de “Oecumenisch Katholieke Gemeenschap van de Goede Herder” korte tijd gebruiker van de Beukenboomkapel. Snel kwam ze weer leeg te staan en kapel en omgeving verloederden. Een bestemmingswijziging naar woonhuis bracht soelaas voor het beschermde monument. Binnenin werd ze omgebouwd tot woonhuis, van buitenaf mag niets aan het uitzicht van de stemmige kapel worden gewijzigd.